• Cozonac impletit

  • 1367 vizualizari 
    retete similare
  • Nota 4.00 din 1 voturi
  • reteta trimisa de culinar.ro
  •  
  • Ingrediente reteta :
  • 500 de grame de faina de buna calitate - plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul (calitatea fainii conteaza mult) 180 de ml lapte 100 de grame de zahar 3 galbenusuri 1 ou...
  •  
  • Preparare reteta :
  • Din cantitatile de mai sus rezulta un cozonac mare (forma mea este una de dimensiuni mai generoase, in lungime de 36 de cm), daca doriti doi cozonaci dublati ingredientele. 1. Laptele, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie (pe care am folosit-o eu, dar nu e obligatoriu) se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade (eu am introdus vasul intr-un altul cu apa rece). 2. Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare. 3. Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces). 4. Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine. Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata. 5. Am programat masina la programul de framantare de 15 minute iar ea a facut, cuminte, treaba in locul meu. In cazul in care folositi drojdie proaspata si/sau lucrati aluatul cu mana, dizolvati mai intai drojdia cu o lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. In momentul in care face bulbuci puteti sa incepeti framantatul: intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul si racit pana la 40 de grade, amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati. Si iar framantati. Atentie, aluatul este lipicios si nu tocmai usor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adaugati mai mult de 2, maximum 3 linguri de faina, in caz contrar aluatul isi va pierde finetea. Cand va fi asudat si grinda dar si cea care framanta, incepeti sa adaugati untul topit, dar nu fierbinte, putin cate putin, pana va fi complet absorbit. 6. Dupa un sfert de ora am scos aluatul gata framantat pe care l-am impartit in trei. Una dintre cele trei parti am framantat-o putin cu o lingurita de cacao, apoi am uns toate cele trei cocute cu ulei si le-am asezat intr-un vas, uns si el, la loc caldut, ca sa creasca. 7. Dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care vasul cu aluatul a sezut la caldurica in cuptorul cu microunde (stins, desigur) coca mai mult decat si-a dublat volumul, am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si am procedat astfel. - Pe una din treimi am pus rahat si am rulat. - Pe partea cu cacao am presarat stafide inmuiate in rom, bine scurse. - Pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac macinat, care fusese oparit (si racit, deja) cu 50 de ml de lapte, un zahar vanilat si 3 linguri de zahar. 8. Cele trei parti umplute si rulate le-am impletit ca pe o cosita.Am asezat cozonacul in forma captusita cu hartie de copt si l-am lasat intr-un loc caldut si ferit de curent sa mai creasca. 9. Cand a ajuns aproape de inaltimea formei l-am uns cu ou si l-am presarat cu zahar tos. 10. L-am introdus in cuptorul preincalzit la 200 de grade iar dupa 10 minute am redus focul la 180 de grade. Pentru ca aluatul este dulce, in plus mai e si uns cu ou si presarat cu zahar, are tendinta de a se arde repede pe deasupra, asa ca, in momentul in care am fost multumita cat este de rumenit, am acoperit cozonacul cu staniol, continuand coacerea pana la trecerea a 50 de minute, cand am verificat cozonacul introducand in el o scobitoare care a iesit curata si m-am declarat multumita. (Atentie, daca sunt doi cozonaci in cuptor, timpul de coacere se poate prelungi!).
  •  
  • Mentiuni reteta :
  • Pofta buna! Reteta Cozonac impletit a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro Alte...
  •  
  • Cozonac impletit 7076.jpg
faina, lapte, zahar, oua, unt, drojdie, cacao, stafide, rahat, mac

Retete asemanatoare



Cozonac cu nuca, mac si rahat

Cozonac cu nuca, mac si rahat



1 kg faina, 2 pliculete drojdie, un litru lapte, 250 g mac macinat, 200...
Cozonac de sarbatoare

Cozonac de sarbatoare



1 kg faina ½ l lapte putina sare 2-3 dkg drojdie 10-15 dkg zahar 8-10...

 
 
in 15392 retete
si 521 restaurante

Ultimele cautari


Vremea in Bucuresti
www.prepelite.ro

Reclama ta aici

Linkuri : Alcooltest - Contabilitate - Sonometru
Parteneri : Mos Craciun - Copii-Parinti - Terapie - Aer conditionat



TOP-RO - Top siteuri din Romania Moda